استخر :
استخر شنا در آب یکی از مهارت ها و سرگرمی های انسان بوده است و هر گاه محلی را بطور مصنوعی انسان جهت نگهداری حجم معینی از آب کاملاً پاکیزه و بهداشتی بمنظور شنا و سایر ورزش های آبی برای خود آماده کند.
در قدیم انسانها بیشتر در طبیعت مانند برکه ها و آبگیرها استفاده می کرد ولیکن از قرون گذشته برای برخی امور مانند کشاورزی و همچنین ذخیره آب از استخرها استفاده شد.
ساخت استخر برای شنا و سرگرمی در قرن اخیر با توسعه تکنولوژی و ایجاد رفاه نسبی برای زندگی ، خصوصاً جهت انجام ورزش ها و سرگرمی های آبی بطور چشمگیری افزایش یافته است
در حال حاضر در، هتل ها و محل های کاری ، علاوه بر استفاده های ورزشی بسیار رایج شده است و حتی امکان ساخت مجموعه های کوچک شامل استخر ، سونا و جکوزی در باغ ها و منازل بسیار ساده وآسان شده است.
از طرف دیگر امروزه با توسعه امکانات و تجهیزات ،در این استخرها رعایت اصول بهداشتی بسیار مورد توجه قرار گرفته بطوری که علاوه بر تصفیه مداوم ذرات معلق در آب از تجهیزات مخصوص مانند کلر زنی ، اشعه UV و اشعه ماورا بنفش برای ضد عفونی کردن و از بین بردن باکتری های مضر در آب استفاده می گردد.
تقسیم بندی انواع استخر :
۱-استخرهای خصوصی
۲-استخرهای قهرمانی
۳-آبگیرهای طبیعی یا استخرهای بیکران
ساخت استخر شنا خانگی با بلوک سیمان:
نحوه ساخت استخر با بلوک سیمان يكي از آسان ترين روش هاي ساخت آن مي باشد. اين روش ساخت اقتصادي ترين حالت ممكن براي ساخت استخرويلايي و با حجم آب کم مي باشد.
در اين روش مي توان پس از زيرسازي و بتن ريزي كف ( حدودا ۱۵ سانتي متر) و مسلح نمودن با آرماتور ديواره هاي بلوكي روي كف ساخته مي شوند. بدين صورت كه پس از تراز نمود سطح كف استخر و شيب بندي آن مي توان نسبت به چيدن بلوك ها اقدام نمود.
براي پركردن بلوك ها از ملات روان تري استفاده نماييد تا كليه حفره هاي بلوك گرفته شود. استفاده از سنگ بدون جذب رطوبت نيز براي پركردن بلوك پيشنهاد مي گردد. عدم استفاده از آرماتور در ديواره هاي استخر بايد توجه نمود كه كليه چفت و بست هاي بلوك كاملا با دقت چيده شوند. پس از مرحله بلوك چيني مي توان با استفاده از رزين عايق بندي استخر كه با ملات سيماني مخلوط مي شود .
عمليات سيمان كاري را انجام داد. استفاده از رزين آب بندي استخر علاوه بر استحكام فوق العاده سيمان و چسبندگي بهتر با بلوك مي تواند در يك مرحله عمليات آب بندي استخر را نيز انجام دهد. روش آب بندي استخر توسط مواد عايق بندي در تمامي مراحل پس از بلوك چيني توصيه مي گردد.
آببندی استخر می توان بعد از اجرای بلوک ها سیمانی با ضخامت ۵ سانتی متر برروی بلوک ها اجرا نمود و سپس از مواد آب بندی ترکیبی جدید که با استفاده از رزین و الیافی با استفاده از قلمو به ضخامت ۵ میلیمتر تمام حفره های سیمان را صاف نمود و سطح استخر را صیقل داد که این کار علاوه بر آب بندی باعث صاف شدن سطح آن می گردد.
ساخت استخر با آرماتور و بتن ریزی:
ابتدا کف آنرا سیمان کاری کرده و یک بستر صاف برای اجرای آرماتور ایجاد می کنیم. سپس بسته به ابعاد استاندارد استخر آرماتور ها را به صورت شبکه های در کف و بدنه توسط سیم می بافیم سپس کف را بعد از اتمام آرماتور بندی به ضخامت حداقل ۱۵ سانتیمتر بتن با عیار ۳۵۰ ریخته و آن را ویبره میزنیم تا سطحی صاف را ایجاد کند.
برای ساخت دیواره ها بعد از خشک شدن بتن کف قالب بندی را برای دور تا دور استخر اجرا نموده به صورتی که آرماتور های که در کف اجرا شده و خم خورده اند در وسط قالب قرار گیرد سپس بتن ریزی را اجرا کرده و ویبره را هم در داخل قالب ها اجرا میکنیم که سطحی صاف را داشته باشیم. بعد از خشک شدن و باز کردن قالب ها زمان به اجرای آب بند و کاشی کاری می رسد.
مزایای ساخت استخر با آجر:
به طور کلی استفاده از آجر در ساخت استخر آجری مزایایی چند در پی دارد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
۱-امکان اجرای آن در اندازههای کوچک و بزرگ وجود دارد.
۲-استفاده از آجر امکان ایجاد شکلهای هندسی و طراحیهای متنوع را ممکن میکند.
۳-استخر آجری فرایند ساخت ساده و سریعی دارد.
۴-در صورت اجرای صحیح مراحل مختلف به ویژه بتن کاری طول عمر بالایی خواهد داشت.
۵-هزینه ساخت با آجر به دلیل در دسترس بودن آجر به مراتب کمتر است.