بلوک هبلکس چیست؟
از انواع بلوک بتنی می توان به بلوک هبلکس اشاره نمود که بلوکی از جنس بتن با تخلخل بسیار بالاست. و به دلایل مقاومت بالا و وزن بسیار پایین از اهمیت و کاربرد های بسیار برخوردار است. بیشترین استفاده هبلکس در ساختمان سازیست و می توان به راحتی در ساختمان از لوله گذاری و سیم کشی استفاده کرد چرا که بلوک هبلکس به راحتی برش خورده و میخ و پیج در آن فرو می رود.
همچنین لازم به ذکر است هبلکس از مقاومت بسیار بالایی در برابر آتش و صدا برخوردار است به طوری که اگر در ساختمان سازی از بلوک هبلکس استفاده شود دیگر نیاز به عایق نیست و ساختمان از نظر عایق مورد تایید مهندسین قرار می گیرد.
مزایای بلوک هبلکس:
هبلکس را میتوان یک نوع از بتن سبک مدرن نامید که ساختار متخلخل دارد. به بتنهایی که مثل هبلکس از روش اتوکلاو و هوادار کردن در ساخت آنها استفاده میشود، اصطلاحاً بتن سبک متخلخل نامیده میشود. این روش را مهندسان سوئدی برای جایگزین کردن به جای چوب در ساختمان سازی و برای حفظ منابع طبیعی ابداع کرده اند.
در تابستان گرمای داخل اتاقها و خانه به طرز غیر قابل باوری کمتر از هوای خارج از خانه است. به طوری که با کوچکترین وسیله سرمایشی ، فضای داخل به آسانی خنک میشود و نیازی به استفاده از کولر گازی برای سرمایش نیست. حتی مقدار روشن کردن کولر ابی کم میشود. زیرا میزان گرمایی که قرار است وارد شود تا دوباره از کولر آبی استفاده شود ، به دلیل استفاده از هبلکس به کمترین میزان ممکن رسیده است.
معایب هبلکس:
هبکلس را نمی توان در دیوارهای باربر و حمال استفاده کرد. استحکام هبلکس نسبت به دیگر انواع بتنها کمتر است. مهم ترین استفاده از هبلکس در مکانهایی است که قبلاً در آنها از آجر بلوکهای سفالی، بلوکهای بتنی و… استفاده میشده است و وزن زیادی را نیز تحمل نمی کنند. دیوارهای داخلی ساختمان بهترین مکان برای استفاده از هبلکس هستند.
مشخصات بلوک هبلکس:
۱.بلوک هبلکس نسبت به سایر بلوک ها از جرم حجمی کمتری برخوردار است (هر متر مکعب چیزی حدود ۴۵۰ تا ۵۵۰ کیلوگرم).
۲. میانگین مقاومت فشاری این بلوک چیزی حدود ۳۵ کیلو گرم بر سانتی متر مربع است که البته می توان آن را تغییر داد.
۳. ضریب جمع شدگی پس از خشک شدگی از دیگر مشخصه های هبلکس که میزان این ضریب چیزی حدود ۰٫۰۲ درصد است . که به دلیل خشک شدن در فرآیند اتوکلاو در دمای ۲۰۰ درجه در۱۲ ساعت باعث جمع شدگی های بلند مدت و کوتاه مدت می شود. این فرایند باعث جلوگیری از جدا شدن پلاستر از بلوک می شود.
۴. ضریب انتقال حرارت کم که از طریق تخلل هوا به وجود می آید یکی از مرایای مهم و مشخصات مثال زدنی هبلکس است و همین امر سبب افزایش تولیدات این بلوک می شود.
۵. این بلوک ها بین ۴۵ تا ۵۵ دسیبل در برابر صوت عایق هستند . از این رو می توان در ساختمان سازی از آنها به عنوان عایق صوت نیز بهره برد .
مراحل تهیه بلوک هبلکس:
۱.تهیه مواد :
کافی با آب مخلوط میکنیم تا شبیه گل شوددر آسیاب.آهک وسیمان خشک را به دوغاب که تشکیل شده اضافه میکنیم.
و باید به این نکته مهم توجه کنیم که وزن سیمان وآهک خشککه داخل ورودی آسیاب میکنیم به قدری باشد که دوغاب را کاملا خشک نکندالبته نبایددوغاب رقیق هم باشد در واقع مهم ترینکار در این مرحله مخلوط کردن این ۳ماده با هم به شکل دوغابدر این مرحله که کاربه میکسرهای مخصوص میرسد.
مخلوط ۳ماده اصلی هبلکس دریافت میکنندوظیفه ای که این میکسرها دارند وزنی که داخل ورودی میریزند را با دقت بررسی میکنندو محصولی که به دست می آید برای مرحله ۲که قالب ریزی منتقل میشود.
۲.قالب گذاری:
مخلوط را در قالب ها میریزند که ظرفیت هر کدام۳متر مکعب اما فقط نصف قالب ها با مخلوط به دست آمده پر میشوند در واقع مخلوطی که میزان سیلیس.آهک.پودر آلمینیوم.سیمان.به اندازه صحیح در آن وجود دارددر قالب ریخته میشود و مرحله هوادارکردن هبلکس یا همان اتوکلاور کردن شروع میشود .
فعل وانفعالات شیمیایی باعث میشود که حباب های ریز در محصول به وجود بیایدو محصول در تایم ۳الی ۵/۳ به اندازه قالب رشد میکند. دما این محصول به ۷۰درجه می رسد بعد از اندازه گیری دما محصول به خط تولید می رود. در آن جاشروع به برش زدن محصول میکنند که طبق درخواست وسفارش مصرف کننده انجام میشود اندازه آن قابل تنظیم و از این بابت نگرانی نداریم اما از حد استاندارد پایین ترنباید باشد.
۳. کنترل کیفیت:
بعد از برش زدن در خط تولیدبه کنترل کیفیت می رسیم که مهم ترین بحث است محصول نهاییقبل از بارگیری و خارج شدن ویا حتی بسته بندی شدن باید با آزمایش های شیمیایی کنترل شود.که برای کنترل باید به موارد زیردقت کرد:
۱.به اندازه کافی هوادار شده باشد.
۲.سطح خارجی هبلکس ها در این بخش برداشته تا یک سطح هموار و مشخص دیده شود.
۴.مرحله نهایی:
در این مرحله نهایی که هبلکس ها برای پخت وارد اتو کلاورها میشوند که دما در این اتو کلاورها۲۰۰درجه و فشاروار شده۱۲ اتمسفر است. در این دما وفشار قالب ها پخته میشوند و هبلکس تولید میشود و آماده بارگیری است
هبلکس تولید شده به این طریق بسیار ایمن محکم و همچنین عایق خوبی برابرطوبت و سرما و گرما و همینطور صدا خواهد بود.
کاربردهای هبلکس:
۱. استفاده از هبلکس سبب عایق ساختمان در برابر زلزله
۲. استفاده از هبلکس سبب عایق ساختمان در برابر آتش سوزی
۳. دیوارهایی که با هبلکس ساخته می شوند عایقی مناسب در برابر صوت، حرارت و رطوبت هستند.
۴. از دیگر کاربرد های هبلکس استفاده از آن در کانال های انتقال حرارت است.
۵. بلوک های شکسته شده نیز کاربرد دارند و می توان از آنها به عنوان پوکه جهت کف سازی استفاده نمود.
۶. استفاده از هبلکس در ساختمان باعث جلوگیری از ورود جانوران و حشرات موزی می شود.
۷. این بلوک رطوبت را از بین برده و باعث جلوگیری از بیماری های متعدد ناشی از رطوبت می شود.
بلوک AAC :
بلوک AAC به نوعی از بتن سبک متخلخل گفته میشود که در ساختمان سازی به کار میرود. وزن پایین بلوک در کنار عایق حرارتی بودن آن دلیل اصلی استفاده از این نوع بلوک در ساختمان سازی است. بلوک AAC با نام اصلی بتن هوادار اتوکلاو شده از بتنهای قدیمی اتوکلاو نشده یا بتن NAAC متمایز میشوند.
بلوک AAC بلوکهای بزرگی دارد. برای چیدن بلوکها به مهارت ویژه ای نیاز نیست و کارگران ساده نیز میتوانند، به راحتی از این نوع بلوک استفاده کنند . به خاطر وزن پایین، به راحتی توسط کارگران حمل میشوند. به خاطر راحتی کار، هزینه کمتری نیز بابت دیوار چینی کارگران پرداخت خواهید کرد.