آنتن مرکزی
آنتن مرکزی در واقع به مجموعه ای از ابزارها اطلاق می شود که اطلاعات مختلفی نظیر تصاویر ویدئویی، ماهوارهای و حتی تصاویر داخلی همچون دوربینهای مداربسته را گرفته و آن را به چندین گیرنده ارسال میکند. در استانداردهای روز دنیا هر ساختمانی که بیش از یک گیرنده داشته باشد، توصیه میشود از آنتن مرکزی بهره ببرد.
استفاده مجزا از آنتن به ازای هر واحد مشکلات متعددی به همراه خواهد داشت. از جمله این مشکلات میتوان به دسترسی سخت به پشت بام به خصوص در برجها، فضای محدود پشتبام، هزینه بالای نصب آنتن به ازای هر خانه، مشکلات سیم کشی، آسیب رسیدن به نمای ساختمان و تداخل آنتنها بر روی یکدیگر، ایجاد اختلال در دریافت سیگنال و کاهش کیفیت سیگنالهای دریافت شده اشاره کرد. به همین دلیل بهتر است از یک آنتن مرکزی برای رفع این مشکلات استفاده شود.
مزایای استفاده از سیستم آنتن مرکزی:
۱-عدم نیاز به آنتنهای متعدد در بام
۲-دریافت سیگنال مناسب و بدون پارازیت
۳-مقرون به صرفه و اقتصادی
۴-تعمیر و نگه داری آسان
۵-یکپارچه سازی تصاویر دریافتی از فرستندههای مختلف مانند کانالهای تلویزیونی، ماهوارهای و دوربینهای مداربسته
۶-کیفیت بالا و استاندارد در تصاویر دریافتی
۷-نصب سریع و آسان
۸-عدم نصب آنتنها و کابلهای متعدد در فضای محدود مجتمعهاآنتن مرکزی در واقع یک وسیله مجزا نیست و از بخش های متفاوتی تشکیل شده است. عملکرد آن بسیار ساده می باشد. بهطوری که آنتن اصلی سیگنالها را از فرستنده دریافت میکند؛ سپس توسط یک آمپلیفایر این سیگنال تقویت شده و در یک بخش مجزا به تقسیم آنها پرداخته میشود و در نهایت توسط کابل به گیرنده منتقل خواهد شد.
بخش های مختلف آنتن مرکزی :
۱-بخش دریافت:
این بخش به منظور دریافت اطلاعات از فرستنده بوده که شامل آنتن و یا مبدل تصاویر می باشد. آنتن در واقع برای دریافت تصاویر تلویزیونی و ماهوارهای استفاده شده و تبدیل کننده ها نیز برای دریافت تصاویر داخلی همچون دوربینهای مداربسته بهکار گرفته میشود.
۲-بخش تقویت:
این قسمت شامل یک آمپلیفایر قدرتمند است که بتوان با آن سیگنال را تقویت کرد. چرا که این سیگنال میبایست گیرندههای زیادی را ساپورت کند.
۳-بخش تقسیم :
ابتدا به تپاف برای تقسیم عبوری نیازمند می باشد. در مرحله بعد از اسپلیتر برای تقسیم نهایی مورد استفاده قرار میگیرد. در این بین از یک سوئیچر نیز برای تقسیم سیگنالی که در بخش قبلی تقویت شده برای ارسال به گیرندهها بهره میگیرند.
۴-بخش انتقال:
از طریق یک کابل کواکسیال برای ارسال سیگنال به سمت گیرندهها (تلویزیون) استفاده میشود که همگی در بخش انتقال جای میگیرند.
انواع سیستم های مناسب برای آنتن :
آنتن مرکزی سیستمهای متفاوتی دارد که در ادامه به معرفی و توضیحی در باره هر کدام از آنها میپردازیم:
۱-سیستم MATV :
آنتن مرکزی برای دریافت، تقویت و توزیع سیگنالها در برخی باندهای مختلف نظیر UHF بهره گرفته میشود. در صورتی که از این سیستم استفاده کنید، سیگنالهای تلویزیونی در گیرندههای شما بدون هیچ نویزی و خیلی شفاف دریافت خواهند شد.
۲-سیستم SMATV :
سیستم دقیقا عملکردی مشابه با MATV دارد، با این تفاوت که میتوان در آن سیگنالهای ماهواره را هم دریافت کرد.
۳-سیستم CATV :
در این سیستم سیگنالهای خاص تلویزیونی از مرکز تولید و پس از تقویت توسط کابل به گیرندهها ارسال خواهد شد.
۴-سیستم CCTV :
تمامی سیگنالهای ویدئویی (نظیر دوربینهای مداربسته و تمامی لوازم پخش صدا و تصویر) توسط مدولاتور بر روی باندهایی که خالی باشند، مدوله شده و به وسیله میکسر به ۳ سیستمی که پیشتر با آنها آشنا شدید، اضافه میشوند.
کاربرد و دلایل به کارگیری از آنتن مرکزی :
دسترسی سخت به پشتبام در برجهای بلند
فضای محدود پشتبام برای نصب چندین آنتن مجزا به تعداد خانهها
هزینه زیاد نصب آنتن برای هر خانه
مشکلات متعدد در سیمکشی از آنتن به سمت خانه
آسیب رساندن به زیبایی و نمای کلی ساختمان
تاثیر متقابل آنتنها بر روی یکدیگر و احتمال بوجود آمدن اختلال در دریافت سیگنالها