تاسیسات ساختمانی :
تاسیسات در سازه به معنی : ایجاد تهویه هوا،محل مناسب آتش، محل امن ذخیره و نگه داری مواد غذایی ،خروج سیلاب ها، جابجا کردن سنگ ها، ، ایجاد مانعد برای ممانعت از ورود حیوانات وحشی در زندگی روزانه خود روبرو شد. همچنین، صنعت تاسیسات در ساختمان که از چفت وبست ارگانیک اجزاء مختلف تشکیل شده است، دارای نقش اساسی جهت شناخت، اجرای و افزایش عمر ساختمان می باشد.
تاسیسات در ساختمان عبارت از استفاده از کلیه امکانات شرکت های تاسیساتی جهت احداث سیستم های گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع ، گاز، آب، برق، تخلیه فاضلاب، علائم هشدار دهنده، تماس تلفنی، ارتباط بین داخل و خارج ساختمان و حمل و نقل بین طبقات با استاندارد و کیفیت مطلوب می باشد.
انواع تاسیسات ساختمان:
تاسیسات ساختمان طبق قاعده ای پیچیده تنظیم و طراحی شده و شامل تمامی سیستم های بکار رفته و همچنین نحوه ی صحیح اجرای آنها در ساختمان می باشد. این سری از تجهیزات نقش بسزایی در بهینه کردن و طولانی کردن عمر ساختمان دارد.
منظور از این علم بهره مندی بهتر ازسوخت های فسیلی مانند آب، برق، گاز همچنین استفاده بهینه و درست از سیستم های تهویه مطبوع یا گرمایش ساختمان به منظور رفاه و آسایش هرچه بیشتر ساکنین، استفاده مطلوب از علائم هشدار دهنده، تخلیه فاضلاب، ارتباط بین داخل و خارج ساختمان، مسیرهای رفت و آمد ساکنین از جمله سیستم ها وتجهیزات مهم و حائز اهمیت در این صنعت بشمار می آیند.
استفاده از بهترین مصالح موجود در بازار مانند کابل برق، لوله های آب، شیر آلات، پوشش عایق مناسب، داکت ها و اجزای دیگر که هریک از به نحوی مهم بوده برخوردارند، و از همه مهمتر نحوه ی اجرای آنها می باشد.
انواع تاسیسات مکانیکی:
۱-حرارتی (گرمایشی و سرمایشی)
۲-بهداشتی (آب و فاضلاب)
۳-گاز رسانی
۴-استخر (استخر، جکوزی، سونا)
۵-آتش نشانی ( اعلام حریق، اطفاء حریق)
۶-و تهویه مطبوع در بیمارستان ( تاسیسات گازهای طبی)
۷-سیستمهای بخار
۸-طراحی و اجرا در پله برقی و آسانسور
۹-طراحی و اجرا آبنما و فواره
اهمیت اجرای دقیق:
اهمیت اجرای دقیق تاسیسات در ساختمان و بهینه کردن آن زمانی نمایان می گردد که با استفاده از کلیه تجارب جهانی در صنعت تاسیسات و کوشش برای بومی کردن آن ها در جهت کاهش مصرف انرژی و افزایش عمر مفید ساختمان بیان شود. تاسیسات با کیفیت مناسب در ساختمان باعث جلوگیری از تخریب و بازسازی زود هنگام و صرفه جویی در سرمایه می گردد.
تجهیزات سرمایشی :
تجهیزات سرمایشی ، اهمیت ویژه ای دارا هستند .اگر سیستمی مناسب با نیاز ساختمان خریداری شود بیشترین بازدهی را از دستگاه می توان انتظار داشت. از سری سیستم های بردوتی عبارتند از :چیلر، اسپلیت مرکزی، کولر آبی، داکت اسپلیت و کولر گازی، که همگی هدفی مشترک دارند.
محاسبه بار سرمایش ساختمان جزو مراحل اول طراحی سیستم تهویه می باشد. که برای محاسبه آن متغیرهایی وجود دارد .بنابراین مقدار بار سرمایشی در تمامی شبانه روز باید مورد ارزیابی قرار گیرد. پس از بررسی های لازم قسمت تهویه مطبوع برای محاسبه ظرفیت دستگاه استاندارد ها و کدهای مورد نظر می توان بار سرمایشی ساختمان را محاسبه کرد. این سری از تجهیزات برای انتقال هوای سرد نیاز به کانال کشی مناسب می باشند. نحوه اجرا و انتخاب از دیگر پارامترها در زمینه تاسیسات ساختمان بشمار می آید.
تجهیزات گرمایشی :
این نوع از سیستم شامل انواع پکیج ها، رادیاتور ، بویلر و دیگ، مشعل، انواع هیترو آبگرمکن می باشد. که هریک از نظر نوع سوخت و کارایی با یکدیگر تفاوت دارند. اجرای هریک از این سیستم ها در صنعت تاسیسات، نیازمند کانال کشی و لوله کشی جهت تامین هوای گرم در سازه می باشد.
استفاده از بهترین نوع سیستم با توجه به متراژ ساختمان باعث کاهش اشغال فضای مفید و صرفه جویی در هزینه های اقتصادی و انرژی می گردد.