پله برقی :
پله برقی ، راه پله متحرکی می باشد که برای حمل و نقل مسافر به بالا و پائین در یک فاصله عمودی کوتاه به کار می رود. پله برقی در سراسر دنیا و در مکان هایی که استفاده از آسانسور به دلایل مختلف ممکن نیست، نصب و مورد استفاده قرار می گیرد. در میان دستگاههایی که برای جابهجایی عمودی میان طبقات طراحی شدهاند.
سازه پله برقی معمولاً بصورت یکپارچه طراحی و ساخته میشود؛ تیرهای نگهدارنده اصلی سازه، از دو نوع پروفیل قوطی یا نبشی ساخته میشوند که در کنار ستونهای عمودی و مورب، سازهای یکپارچه به وجود میآورند. این سازه پس از جوشکاری، تنشگیری و رنگآمیزی میشود. سازهای که با پروفیلهای توخالی ساخته شده باشد، سبکتر است و فشار کمتری به ساختمان وارد میکند.
چیدمان پله برقی به سه روش صورت می گیرد :
۱. تکی :
در روش تکی استفادهکننده برای رسیدن به پله بعدی باید مسیری را طی کند و بیشتر مناسب محلهایی که جریان حرکت جمعیت به یک سو باشد مانند مراکز تجاری.
۲- ضربدری :
شیوه قرار ضربدری که مرسوم ترین شیوه چینش پله برقی و مناسب ساختمانهای اداری، خدماتی و فروشگاهی می باشد به استفادهکننده امکان میدهد تا سریع بین دو یا چند طبقه حرکت کند.
۳- موازی :
شیوۀ چینش موازی که سریعترین زمان رسیدن به طبقات دیگر از طریق آن ممکن است، در ساختمانهایی با طول زیاد کاربرد دارد. روش موازی در صورتی امکانپذیر است که طراحی ساختمان به گونهای باشد که فضای کافی میان پاگردهای دو طبقۀ متوالی وجود داشته باشد.
اجزای تشکیل دهنده ی پله برقی :
۱. موتور:
شیوۀ چینش موازی که سریعترین زمان رسیدن به طبقات دیگر از طریق آن ممکن است، در ساختمانهایی با طول زیاد کاربرد دارد. روش موازی در صورتی امکانپذیر است که طراحی ساختمان به گونهای باشد که فضای کافی میان پاگردهای دو طبقۀ متوالی وجود داشته باشد.
۲- گیربکس:
استفاده از سه دسته گیربکس در پله برقیها مرسوم است؛
۱-چرخدنده ساده که توسط زنجیر محورهای دستگیره و پله را به حرکت درمیآورد.
۲- چرخ و پیچ حلزونی که پرکاربردترین توع گیربکس است، حرکت از طریق زنجیر به محورهای دستگیره و پله منتقل میشود .
۳-چرخ دندۀ سیارهای که در آن حرکت به محور زنجیر و محور دستگیره توسط چرخدنده انجام میشود. این نوع گیربکس آخر راندمان بالایی دارد.
۳. پله :
جنس بدنه پله ها از آلومینیوم بوده و معمولاً با عرض ۸۰ و ۱۰۰ سانتی متری ساخته میشود، اما پله رمپ و پیادهرو متحرک تا عرض ۱۴۰۰میلیمتری هم موجود است. اکثر تولیدکنندگان پله برقی از پلههای یکپارچه استفاده میکنند، اما معدودی هم از پلههای چندتکه استفاده میکنند که چندان مناسب و مطلوب نیست.
۴.سیستم ترمز :
معمولا از ترمزهای زبانهای در این سازه استفاده میشود، اما ترمز گوی و ترمزهای مغناطیس مداربسته که عملکرد مطلوبی دارد هم به عنوان سیستم ترمز سازۀ پله برقی معمول است.
۵. زنجیر پله :
یکی ار مهم ترین اجزای پلهبرقی زنجیر آن می باشد، که معمولاً از جنس فولاد ساخته میشود. اساسیترین موضوع دربارۀ زنجیر پله شیوۀ روغنکاری آن است. روغنکاری زنجیر به دو شیوۀ دستی یا اتوماتیک انجام میشود که روش اتوماتیک مطلوبیت بیشتری دارد. به تازگی زنجیرهایی وارد بازار شدهاند که در مدت عمر مفیدشان به روغنکاری نیازی ندارند.
۶. محرک دستگیره :
چرخ به نسبه بزرگی است که به صورت اصطکاکی دستگیره را به حرکت در میآورد و نیروی لازم برای حرکت خود را از یکی از محورهای اصلی گیربکس از طریق زنجیر یا چرخ دنده تامین میکند.
انواع پله برقی :
۱. پله برقی تجـاری :
مخصوص ساختمانهایی است که در شبانهروز کمتر از ۱۲ ساعت فعال هستند و توزیع ترافیکی جمعیت در طول روز یکنواخت است. در این نوع ساختمانها از پله برقیهایی با زاویه کمتر از ۳۵ درجه استفاده میشود که جای کمتری اشغال میکنند و از نظر اقتصادی به صرفهترند.
۲. پله برقی نیمه تجاری :
در ساختمانها و محلهایی کاربرد دارد که در طول شبانهروز توسط عموم مردم استفاده میشوند مانند پلهای عابر پیاده، ایستگاههای مترو دور افتاده، ساختمانهای اداری عمومی. مشخصات فنی این نوع پله برقی از این قرار است.
۳. پله برقی غیر تجاری :
در محلهایی کاربرد دارد که در تمام ساعات شبانهروز رفت و آمد زیادی در آنها جریان دارد مانند ایستگاههای اصلی مترو، ایستگاه قطار و فرودگاه. پله برقیهای غیر تجاری از آنجا که مجبور به تحمل حجم ترافیک عظیمی هستند سنگینترین و گرانترین نوع پله برقی به شمار میروند.
کاربرد پله برقی :
موارد استفاده اصلی این دستگاه در مراکز خرید، فرودگاه ها و مراکز حمل و نقل، مراکز تجاری، هتلها و ساختمانهای عمومی است. پله برقی ها ظرفیت بالائی برای جابجائی افراد دارند و قابلیت نصب در همان فضای فیزیکی راه پله ها را دارند.