آسانسور پاناروما :
آسانسور پاناروما به منظور جابهجایی افراد و کالاها بین سطوح مختلف یک ساختمان یا زیرزمین و یا مناطق شهری نیست. آسانسور پاناروما از میان صنعت آسانسور قد برافراشت و به زودی، ارزشی بیش از یک وسیله نقلیه ایجاد کرد. این آسانسور قابلیت این را دارد که خودش تبدیل به یک جاذبه گردشگری و چهبسا یک منبع درآمد شود.
آسانسورهای پاناروما در ابتدا بهعنوان راهکاری برای اتصال بخشهای مختلف شهرهایی که جغرافیای پیچیدهای داشتند نصب میشدند. نمونههای زیادی وجود دارد، اما معروفترین آن آسانسور است. که این آسانسور امروزه یک جاذبه توریستی نیز محسوب میشود اما در واقع، برای وصل کردن دو ناحیه ساخته شده است.
انواع آسانسورهای پاناروما ازلحاظ نوع آسانسور:
آسانسورهای پاناروما هم میتوانند کششی باشند و هم هیدرولیک. بدیهیست که برای ساختمانهایی که ارتفاع خیلی بلندی دارند امکان استفاده از آسانسورهای هیدرولیک نیست، چرا که بهطور معمول آسانسورهای هیدرولیک برای بیش از ۵ – ۶ طبقه مناسب نیستند.
اما برای خانههای دوبلکس، خوبی استفاده از آسانسورهای هیدرولیک این است که تجهیزات آن دیده نمیشوند، چون بهطور معمول آسانسورهای هیدرولیک به فضایی مثل موتورخانه یا اتاقک آسانسور نیاز ندارند. اما زمانی که ارتفاع بیشتر است چارهای جز استفاده از آسانسورهای کششی نیست. در این مواقع، آسانسورهای پانارومایی کششی امروزی طوری طراحی شدند که تجهیزات مکانیکی و الکتریکی حتیالمقدور دیده نشود.
معمولاً در خانههای دوبلکس، حتی در آپارتمانهای تا پنج طبقه، از آسانسورهای هیدرولیک پاناروما استفاده میشود. این آسانسورها قابلیت جابهجایی حداقل تا ۶ نفر را دارند و از ۷۰ تا ۱۴۰ سانتیمتر فضا دارند. حداکثر تا ۱۵ متر میتوانند جابهجا شوند و مصرف انرژی کمتری دارند.
انواع آسانسورهای پانارومایی ازلحاظ شکل کابین:
آسانسورهای پاناروما ممکن است بهصورت مکعبی یا دوار ساخته شوند. آسانسورهای پانارومای گرد نهتنها زیباتر هستند بلکه از استحکام بیشتری برخوردار هستند. شاید عنوان پاناروما برای این نوع از آسانسورها برازندهتر باشند چرا که به دلیل شکل گردشان امکان مشاهده نمای کاملی را برای مسافران فراهم میکنند. البته مهم است که این کابین آسانسور برند معتبری داشته باشد چرا که کابینهای گرد ساخت پیچیدهتری از کابینهای مکعبی دارند. برای امکان تجاری و لوکس کابینهای گرد حقیقتاً مدرن و زیبا هستند.
آسانسور های کششی:
این نوع از آسانسور ها که معمولا در آسمان خراش ها و ساختمان های بلند مورد استفاده قرار می گیرنداز سیم های مفتولی مخصوص و وزنه هایی متناسب با اندازه کابین ساخته می شوند.این نوع از آسانسور ها دارای قدرت و ایمنی بالایی هستند اما یک نقطه ضعف دارند و آن این است که ابزار آلات و تجهیزات به کار رفته در چاله و اطراف کابین، در معرض دید قرار دارند و لذا از زیبایی اطراف آن می کاهند.
آسانسور های هیدرولیکی:
آسانسور های هیدرولیکی برخلاف آسانسور های کششی دارای محدودیت هایی هستندکه مانع می شود در ساختمان های خیلی بلند مورد استفاده قرار گیرند،هرچند که در مدل های جدید این محدودیت نیز برطرف گردیده است.امتیاز ویژه این نوع، آن است که برخلاف آسانسور های کششی، تجهیزات، سیم بکسل ها و وزنه های که بخواهد دیده شود در آن ها وجود ندارد و لذا از نظر زیبایی، از مدل مشابه خود برتری دارند.معمولا در ساختمان های لوکس، هتل های مجلل و… از این نوع استفاده می گردد.
نوع شیشه:
شیشه های به کار رفته در آسانسور های شیشه ای از نوع شیشه لمینیت و شیشه نشکن هستند.شیشه های سکوریت لمینیت،شیشه هایی مخصوص هستند که لایه هایی از پلیمر های مخصوص در آن ها و در فرایند ساختن شان به کار می رود.
نحوه ساخت ویژه آن ها باعث می شود تا این نوع شیشه ها خصلت نشکن پیدا نمایند.به عبارت دیگر این شیشه در برابر ضربات وارده مقاومتی تا چند برابر شیشه های معمولی از خود نشان می دهند و اگر هم ضربه وارد شده بسیار شدید باشد،
تنها ترک برداشته و لایه های پلیمری چسبنده آن، مانع از فرو ریختن آن می شودو تکه های ترک برداشته را در جای خود ثابت نگه می دارد.بدین ترتیب این آسانسور ها علی رغم ظاهر شیشه ایشان، دارای مقاومت و استحکام ی ویژه هستند.