بتن مسلح چیست و چه کاربری دارد

این مقاله در تاریخ ۱۴۰۳/۰۲/۰۳ بروزرسانی شده است.

بتن مسلح یا بتن آرمه یکی از انواع بتن‌های قابل استفاده برای ساخت اعضای باربر و غیر باربر سازه‌های عمرانی است. این نوع بتن از ترکیب بتن معمولی با المان‌های تقویت‌کننده نظیر میلگرد یا الیاف فولادی تشکیل می‌شود. این مصالح ساختمانی به عنوان مهم‌ترین جایگزین پروفیل‌های فولادی در ساخت اسکلت ساختمان‌های مسکونی و تجاری به حساب می‌آید. در این مقاله، به معرفی تاریخچه، انواع، کاربردها، مشخصات می پردازیم.

مسلح کردن بتن شامل میله‌های فولادی، صفحات یا الیافی است که باعث تقویت مصالح می‌شوند. قابلیت تحمل بار توسط این مصالح بیشتر می‌شود و به همین دلیل از بتن مسلح بطور گسترده‌ای در ساخت و ساز استفاده می‌شود. در واقع این نوع بتن یکی از متداول‌ترین نوع مصالح ساختمانی میباشد که مورد استفاده در ساخت و ساز قرار می گیرد.

 

بتن مسلح می‌شود تا مقاومت کششی آن افزایش یابد. بدون تقویت شدن، امکان ساخت بسیاری از ساختمان‌ها و سازه‌های بتنی وجود ندارد. بتن همراه با میلگرد برای بسیاری از انواع سازه‌ها و اجزایی مانند دال بتنی، دیوارها، تیرها، ستون‌ها، پی‌ها، قاب‌ها و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مصالح تقویت کننده به شکلی در داخل بتن گنجانده می‌شوند که دو قسمت در کنار هم بار اعمالی را تحمل کنند. مقاومت فشاری بتن و استحکام کششی فولاد یک پیوند قوی را جهت مقابله با این تنش‌ها برای یک دوره طولانی تشکیل می‌دهند. بتن خالص برای بیشتر پروژه‌های ساخت و ساز مناسب نمی‌باشد زیرا نمی‌تواند به راحتی در برابر تنش‌های ایجاد شده در اثر نیروهای ارتعاش، باد و غیره مقاومت کند.

برای مسلح کردن بتن از میلگرد های تقویتی، شبکه‌های توری تقویتی، صفحات فلزی یا الیاف تقویتی استفاده می‌گردد.

هدف اصلی استفاده از بتن آرمه، مقاوم کردن بتن در برابر نیروهای کششی انجام می شود. داخل بتن آرمانتور هایی بافته می شوند (به دلیل مقاومت کششی بالای میلگرد) تا بدین طریق نیروهای کششی به بتن وارد نشده و سبب ترک‌خوردگی و در نهایت پکیدن بتن نشود. مقاومت کششی بتن ۰٫۱ مقاومت فشاری آن است. کرنش شکست بتن در کشش، بسیار پایین است که با مسلح نمودن آن می‌توان دو لبه بتن ترک‌خورده را به هم نزدیک کرد.

مزایای بتن مسلح

  1. مقاومت بالا
  2. کرنش کششی زیاد
  3. پیوستگی مناسب با بتن
  4. سازگاری با حرارت زیاد
  5.  ماندگاری بالا در محیط بتن

در بیشتر موارد، برای بالا بردن تاب بتن، از میلگردهای فولادی جهت مسلح کردن بتن استفاده می‌شود.

انواع بتن مسلح

  • بتن مسلح به میلگرد
  • بتن پیش تنیده و پس تنیده
  • بتن تقویت شده با الیاف بتن

از انواع دیگر بتن مسلح می توان به بتن مسلح الیافی (الیاف آزبست یا الیاف شیشه ای) اشاره کرد. بتن مسلح با الیاف یا بتن الیافی، بتنی است که با سیمان هیدرولیکی، مصالح سنگی ریزدانه و درشت دانه و الیافی مجزا و غیر پیوسته ساخته می شود. بتن مسلح الیافی ممکن است از مصالح طبیعی مانند پنبه نسوز، انواع سلولز یا از محصولات تولیدی مانند شیشه، فولاد، کربن و پلیمر (مانند پلی پروپیلین یا کولار) ساخته شود.

فرق کلی بتن معمولی با این نوع بتن در این است که در بتن‌های مسلح الیافی از سیمان و ریزدانه و با سایز کوچکتر از درشت دانه به کار رفته در بتن معمولی استفاده می شود. کاربرد بتن با الیاف شیشه‌ای، در ساخت قطعات پیش ساخته، پانل‌ها و نماهای تزیینی است.

بتن با الیاف آزبستی ارزانتر از بتن مسلح به الیاف شیشه ای است. از این نوع بتن مسلح در تولید صفحات تخت، پانل های مقاوم در برابر آتش و لوله ها استفاده می‌شود. بتن همراه با الیاف در مقایسه با بتن معمولی دارای مقاومت کششی بالایی است. اما مقاومت این نوع بتن در برابر رطوبت و دما در مقایسه با بتن معمولی کمتر است. یعنی با افزایش دما و رطوبت از میزان مقاومت بتن به الیاف کاسته می شود.

عملکرد بتن مسلح

بتن متشکل از سیمان و مخلوط سنگدانه‌ ها شن و ماسه می باشد که با اضافه شدن آب یک ساختار محکم را تشکیل می‌دهند. هنگامی که فولاد که دارای مقاومت کششی بالایی است در بتن گنجانده می‌شود، مصالح کامپوزیت حاصله در برابر نیروهای فشاری، خمشی و کششی مقاومت می‌کنند. چنین مصالحی را می‌توان در هر اندازه و شکل و کاربردی در ساخت و ساز استفاده کرد.

  1. کیفیت بتن به منظور ترکیب بتن با میلگرد شباهت ضریب انبساط حرارتی آن با فلز است که در اثر آن تنش‌های داخلی ناشی از ارتعاش در انبساط یا انقباض حرارتی از بین می‌روند.
  2. سخت شدن خمیر سیمانی داخل بتن مطابق با خصوصیات سطح فولاد است که امکان انتقال تنش را بطور موثر بین دو قسمت فراهم می‌کند. چسبندگی بین فولاد و بتن با زبر بودن میله‌های فولادی افزایش می‌یابد.
  3. به دلیل محیط قلیایی ناشی از آهک یک غشاء بر روی فولاد شکل می‌گیرد که به همین دلیل فولاد در برابر خوردگی مقاومت بیشتری پیدا می‌کند.

کاربرد بتن مسلح

  • ساختمان با اسکلت بتنی
  • اجرای انواع فونداسیون
  • ساختمان‌های پیش‌ساخته
  • ساخت پل
  • ساخت سد
  • ساخت جاده‌
  • سازه‌های دریایی
  • ساخت کانال و لوله
جمع بندی

بتن دارای مقاومت زیاد در نیرو های فشاری می باشد. از طرف دیگر بسیار ترد و شکننده در کرنش پذیری و ارتعاشات و لرزشها می باشد. به کمک میلگرد، الیاف، صفحات فلزی و… بتن مستحکم تر شده و در برابر لرزش ها کرنش پذیر می شود.

پست قبلی

بتن شفاف یا لیتراکن

پست بعدی

سنگ لایم استون

در مورد بانک اطلاعات ساختمان سوالی دارید؟
کارشناسان ما آماده پاسخگویی به شما هستند…


بانک اطلاعات ساختمان آجر رو آجر، بازار هدف کسب و کار ساختمانی

بانک اطلاعات ساختمان آجر رو آجر از سال  1385 فعالیت خود را در زمینه شناسایی بازار ساخت و ساز آغاز نموده است. آجر رو آجر همواره در تلاش است پروژه های ساختمانی را از آغاز فرآیند ساخت و ساز شناسایی نموده و بازار هدف کسب و کار های ساختمانی را فراهم نماید.

مجوز ساماندهی
مجوز نماد اعتماد الکترونیک