شیب بندی در ساختمان :
شیب بندی کف هر بخش از ساختمان یکی از مهم ترین نکات اجرایی در ساختمان محسوب میگردد. هر بخشی از ساختمان که با آب در ارتباط باشد مانند کف بام، کف آشپزخانه و کف سرویس های بهداشتی نیاز به شیب بندی و عایق کاری دارد. شیب بندی برای هدایت سریعتر آب به سمت آبرو انجام شده و در صورتی که آب از کف سازی عبور کند عایق کاری مانع عبور آب و رطوبت به سقف زیرین می شود.
کاربرد شیب بندی در ساختمان :
برای اجرای شیب بندی لازم است، اهمیت شیب بندی در ساختمان سازی را بدانیم. برای کنترل فاضلاب و پسماندهای مایع در شهرها، مجراهای فاضلاب طراحی شده است. این شیب بندی به فراخور و مناسب هر فضا متفاوت است.
در فضاهای داخلی ساختمان همه آبها به سمت فاضلاب خروجی راهنمایی میشود.این نکته ظریف اجرایی شاید در نگاه اول چندان مهم به نظر نرسد. اما شیب بندی مناسب عمر مفید ساختمان را افزایش میدهد و از پوسیدگی دیوارها و کف جلوگیری میکند.
شیب گذاری در سقف با توجه به اقلیم هر منطقه متفاوت است. به طور مثال در محیطهای سردسیر از تجمع طولانی مدت آب بر روی سقف خودداری میشود. آب راهها در نقطههای آفتابگیر کار گذاشته میشود.
نکات شیب بندی در سرویس بهداشتی و حمام
در سرویسهای بهداشتی و حمامها آب خروجی از کفشور عبور میکند. به همین دلیل شیب بندی باید به سمت کفشور صورت بگیرد. شیب در این قسمتها باید طوری باشد که آب به سرعت خارج شود.
شیب بندی از انتقال رطوبت به دیوارهای جانبی و دیگر قسمتهای ساختمان جلوگیری میکند. همچنین متراژ این قسمتها بر روی سطح درجه شیب تاثیرگذار است.
نکات مهم اجرایی در شیببندی کف سرویس های بهداشتی، حمام و آشپزخانه
- سیمان کاری دیوارهای جانبی تا ارتفاع ۳۵ سانتیمتری انجام شود.
- دو لایه قیرگونی برای اطمینان از نشت نکردن رطوبت به لایه کف
- ملات متشکل از خاک سنگ و سیمان با ضخامت ۷ سانتیمتر
- استفاده از کاشی و سرامیک برای کف سازی انتهایی
- زیرسازی سرامیک یا کاشی ضخامت ۳ سانتی متر داشته باشد.
- فاصله بین سرامیکها و کاشیها را با دوغاب متناسب پر شود.
- پس از ۲۴ ساعت از کاشیکاری، فاصله بین قطعات کاشی دوغابکاری شود.
شیب بندی در پشت بام و نکات اجرایی
پلان بام( ROOF PELAN) نقشهی تمام آب راهها، تعداد و محل قرارگیری ناودانها است. همچنین وسایل تاسیساتی، داکت سرویسهای بهداشتی و ستونهای میانی در این نقشه مشخص است.
خط فرضی در طول پلان کشیده میشود، که شیب بندی بر اساس آن ایجاد میشود.
به طور معمول قطر آب روها ۱۰ سانتیمتر است، که در فواصل مشخص کار گذاشته میشود. اگر متراژ سقف کم باشد آب روها در مرکز قرار میگیرد
درصد شیب در بام چیزی بین ۱ تا ۳ درصد است، که اگر اقلیم پرباران باشد این شیب بندی بیشتر هم میشود
اهمیت ماهیچهها در پشت بام جلوگیری از انتقال رطوبت از کنارهها است. ماهیچهها نوعی عایق محسوب میشوند که شیب بیشتری نسبت به کف دارند. این ماهیچهها از جمع شدگی آب در گوشهها جلوگیری میکنند.
کرومبندی نوارهای باریک است که با آجر یا ورق فلزی ساخته میشوند. این کرمهای شیبدار به سمت کمترین ارتفاع شیب کار گذاشته میشود. فضای بین کرومها با مصالح سبک همچون پوکه یا فوم پر میشود.
این مصالح سبک به کم شدن وزن مرده سقف کمک میکند. کرمها اصلیترین بخش شیب بندی در پشت بام است.