کاشی حرارتی یکی از مصالح نوین ساختمانی می باشد که با کمک گرفتن از نیروی الکتریسیته ویژگی های جدیدی را در اختیار خریداران متریال ساختمانی قرار میدهد. این محصول یکی از ابداع های جدید بشر در زمینه ی ساختمانی می باشد که تابع علم و تکنولوژی است. در گذشته مصالحی که مورد استفاده قرار می گرفت از این ویژگی ها برخوردار نبودند و امکانات محدودی داشتند و طبیعتا به مرور کیفیت خود را ازدست می دادند. اما امروزه طراحی و ساخت ساختمان ها و بناها متناسب با نیازهای امروز مصرف کنندگان صورت می گیرد و متفاوت از گذشته است.
با پیشرفت تکنولوژی و رشد در طراحی دکوراسیون مدرن، کاشی حرارتی جزء مصالح نوین ساختمانی پرطرفدار با فناوریهای بروز قرار گرفته است.
تاریخچه کاشی حرارتی
شاتل فضایی ناسا در هنگام بازگشت از فضا به زمین با سرعت بالایی به داخل اتمسفر وارد می شود. بدین صورت پوسته اش در معرض شدیدترین شارهای حرارتی قرار می گیرد که باعث گرم شدن ایروترمودینامیکی همه ی سطوح بیرونی با دمایی نزدیک به دمای سطح خورشید می شود. کارشناسان قبلا درمورد مواد سیلیس سخت و فیبر آلومینا تحقیق می کردند ولی این مواد قابلیت تحمل این دما را نداشتند.
بعدها ناسا برای جلوگیری از آسیب دیدن سازه اش از کاشی حرارتی استفاده می کرد.
دمای سطح شاتل هنگام ورود به جو به حدود ۱۲۶۰ درجه سانتیگراد میرسد که حتی از دمای ذوب آهن هم بیشتر است. بدین منظور باید از روش های نوینی استفاده کرد که در مقابل دمای بالا، مقاوم، سبک و کم هزینه باشد. این روش استفاده از کاشی های عایق حرارت روی بدنه ی شاتل می باشد. همچنین این اقدام باید باعث حفظ سوخت هیدروژن مایع و اکسیژن مایع بشود.
ویژگی بدنه شاتل
کاشی هایی که در بدنه شاتل استفاده می شود از ماده ای به اسم LI-900 تشکیل شده است است، که اسفنجی از شن و ماسه ی کوارتز است. این بدنه دارای ۹۴ درصد حجمی هواست و جنس آن از سیلیس ذوبی یا شیشه ی سیلیکای ۹۹/۹ درصد می باشد. به همین دلیل در هنگام لمس کردن با دست سطح خنکی دارند. تلفیق تخلخل و جنس سیلیس ذوبی باعث این خنکی لبه کاشی می شود. به طور کلی ویژگی های این کاشی ها و فناوری به کار رفته در آن کاربردهای بسیار فوق العاده ای دارند.
سیلیس ذوبی چیست؟
سنگ سیلیس به موادی مانند کوارتزیت، نواكولیت و سایر سنگهای كوارتز ریز گفته می شود. این نوع سنگ در مصارفی مانند تولید سنگ روغنی و سنگ های چوبی به کار برده می شود. نواکولیت نوعی کوارتز متراکم با یکواختی زیاد می باشد که سختی آن به قدری است که حتی از فولاد بیشتر می باشد و برای تراش چاقو استفاده می شود. سیلیکا خاصیت های زیادی دارد. مثلا در سرامیک ساختمان و سرویس بهداشتی از کوارتز یا همان چخماق استفاده می شود.
سیلیس ذوبی نیز از انواع سیلیس می باشد که از ذوب کردن سیلیس و سرد کردن سریع آن بدست می آید.
سنگ کواترز یکی از انواع سنگ های سیلیس است که بسیار سخت تر می باشد. در واقع در کاشی های حساس به حرارت از این ماده استفاده شده است.
از انواع دیگر سنگ سیلیس می توان شن و ماسه را نام برد که از نوع رسوبی سنگ کوارتز می باشد که با مواد دیگری از جمله خاک رس ترکیب شده اند.
سنگ کوارتز در سنگ های آذرین، دگرگونی و رسوبی دیده می شود و در مقابل هوازدگی مکانیکی و شیمیایی بسیار بادوام می باشد. این مقاومت بالا باعث شده که تبدیل به ماده معدنی اصلی در کوه ها و مواد تشکیل دهنده شن و ماسه ساحل، رودخانه ها و صحرا بشود. همچنین شن کوارتز در ساخت لاستیک، رنگ و بتونه به عنوان ماده پرکننده هم استفاده می شود. این ماده بسیار فراوان و بادوام است.
کاشی حرارتی چیست؟
کاشی های حساس به حرارت جزو دسته مصالح نوین ساختمانی می باشد که هدف ساخته شدن آن تولید گرما می باشد. این کاشی ها امروزه سروصدای زیادی کرده است.
سازوکار تولید این کاشی بدین گونه است که با ایجاد اخلاف ولتاژ به لعابی که در آن تعبیه شده و رسانای الکتریسیته است، براساس میزان واحد ژول، دمای کاشی را بالا می برد و گرما ساطع می کند.
ناگفته نماند که این کاشی به دلیل رنگ پیش فرض سیاهش طرفداران زیادی از جهت زیبایی نخواهد داشت.
انواع کاشی حرارتی
کاشی حرارتی عایق کاری شده
این مدل از کاشی های حرارتی با ایجاد عایق حرارتی بر روی بدنه کاشی، از هدر رفتن فرایند اختلاف ولتاژ جلوگیری می کند. بنابراین همه انرژی جریان ولتاژ باعث تولید حرارت و گرم شدن سطح کاشی میشود.
این گروه از کاشی ها دقیقاً همان مدل کاشی هایی هستند که ناسا در بدنه شاتل فضایی خود استفاده می کرد.
در این نوع کاشی ها حفظ گرما و پروسه ایجاد ولتاژ در لعاب کاشی موجب جلوگیری از هدررفتن انرژی می شود و باعث استفاده بهتر از حرارت در محیط می شود.
به طور کلی امروزه از کاشی حساس به دما عایق کاری شده در بسیاری از صنایع استفاده می شود.
کاشی حرارتی بدون عایق
نوع دیگری از کاشی های ساختمانی، کاشی های حرارتی بدون عایق هستند. این کاشی ها در اثر تغییر دما، بخاطر پتانسیل حرارتی بالا رنگشان تغییر می کند. این دسته از کاشی ها در سرویس بهداشتی و سطح لوازم خانگی و بدنه خودرو استفاده می شوند.
رنگ پیش فرض کاشی حرارتی بدون عایق، سیاه می باشد ولی با قرار گرفتن در مقابل گرما و بسته به میزان دمای محیط طیف های رنگی متفاوت ایجاد می کند؛ برای مثال در حمام با آب داغ و یا در سطح خودرو با گرمای خورشید تغییر رنگ می دهند.
ویژگی های کاشی حرارتی
در ساخت این نوع کاشی ها، از مواد سنگین مثل شیشه سیلیکای ذوبی استفاه می شود در نتیجه این دسته از کاشی ها استحکام بالایی دارند و از نظر هزینه و زمان استفاده طولانی، بسیار به صرفه تر می باشند.
کاشی حرارتی در سطح خود حرارت جذب نمی کند و بدین ترتیب لکه ایجاد نمی کند، در نتیجه همیشه دارای سطح تمیزی است.
این دسته از کاشی ها دارای آب بندی بسیار مناسب می باشند که باعث بالا رفتن دوام این کاشی ها و جلوگیری از نفوذ به درزهای کاشی می شود.
اگر انتخاب شما شناختن و استفاده از مصالح نوین ساختمانی بخصوص در طراحی دکوراسیون می باشد و همینطور به دنبال کیفیت و استحکام مصالحی مثل کاشی هستید، کاشی حرارتی می تواند جزو الویت هایتان باشد.