چوب مایع (ARBOFORM) از دسته ی محصولات ساختمانی جدید می باشد که زمان زیادی از پیدایش آن نمی گذرد. این محصول ویژگی های خاصی دارد که در ظاهر کاملا شبیه به چوب می باشد ولی محدودیت های چوب را ندارد. چوب مایع درواقع ویژگی های پلاستیک را داراست مثل قابل تزریق بودن، ولی ظاهرا شبیه چوب می باشد. این محصول به دلیل وزن سبک، قیمت مناسب، سازگار بودن با محیط زیست و قابل تجزیه بودن کاربردهای فراوانی دارد.
چوب مایع چیست؟
به صورت کلی در تولید مبلمان و وسایل تزئینی، چوب محبوبیت فراوانی دارد. به دلیل عدم انعطاف در شکل پذیری چوب نمی توان از آن در طراحی مدل های منحنی و خمیده استفاده کرد. در چوب مایع این محدودیت رفع شده و به دلیل قابل تزریق بودن، به اشکال مختلف می توان آن را قالب گیری کرد. همچنین بعد از ساخت و شکل پذیری، سطح آن نسبت به MDF هم صیقلی تر می شود و به روکش نیازی نیست.
مواد به کار رفته در این محصول شامل سلولز، لیگنین، رنگ، آنتی اکسیدان و پرکننده ها می باشد. لیگنین و الیاف سلولز موادی هستند که در طبیعت به فراوانی وجود دارند؛ در نتیجه مواد اولیه برای ساخت چوب مایع زیاد می باشد. این محصول اگر در مقابل دمای بالا قرار گیرد ذوب می شود و مثل پلاستیک درمی آید و درون قالب ترزیق می شود؛ از این جهت به آن چوب مایع می گویند. این قالب گیری در دمای ۱۵۰ تا ۱۷۰ درجه سانتی گراد اجرا می شود.
تاریخچه و ساختار
تاریخچه آربوفرم یا چوب مایع به سال ۱۹۹۶ برمی گردد که دو شخص درموسسه خود این محصول را برای تکنولوژی شیمی توسعه دادند. آنها تا سال ۲۰۰۲ حدودا ۳۰۰ تن چوب مایع تولید کردند.
آربو به معنای درخت است و آربوفوم نام تجاری آن است.
این محصول معمولا بصورت دانه هایی به کوچکی نخود و در رنگ های متفاوت فروخته می شود. سازوکار تولید آن با تولید پلیمر های مصنوعی فرق می کند. این دانه ها قابلیت قالب ریزی دارند تا به شکل دلخواه درآیند.
ویژگی ها
هرمحصولی اگر بخواهد در دنیای پررقابت امروز پیشرو باشد باید یک سری ویژگی های اولیه را دارا باشد از جمله کیفیت، قیمت مناسب ، وزن کم، استفاده آسان و… .
این نوع چوب هم دارای ویژگی های خاصی می باشد که به شرح زیر می باشد:
این نوع از محصولات ساختمانی جدید از نظر خواص مختلف بسیار شبیه به چوب طبیعی می باشد.
این ماده بوسیله ی دریل یا اره بسیار راحت برش میخورد.
تورم و خزش چوب مایع در مقایسه با پلاستیک کمتر می باشد.
این متریال جزو مواد تجدید پذیر می باشد و تا ۵ بار می توان از آنها استفاده مجدد کرد.
در مقابل رطوبت و حریق مقاوم می باشد.
وزن پایین و طول عمر زیادی دارد. اما در مقابل پلاستیک وزن بالاتری دارد.
این محصول دارای سهولت در کاربرد می باشد.
چوب مایع سختی بالایی دارد و همینطور به دلیل انعطاف پذیر بودن در شکل پذیری، بسیار مناسب برای ساخت متریال باکیفیت می باشد.
عاری از هرنوع ماده مصنوعی و پلاستیک می باشد.
کاربردهای چوب مایع:
کاربرد چوب مایع فقط برای وسایل تزئینی می باشد؟
از آنجا که چوب مایع دارای مقاومت زیادی می باشد، در ساخت نمای ساختمان های مدرن هم کاربرد دارد.
از جوب مایع برای طراحی دکوراسیون داخلی، استفاده از پارتیشن برای تفکیک فضا و ساخت مبلمان استفاده می شود.
بخاطر ویژگی انعطاف پذیری این محصول در هنگام ذوب شدن، از آن در تولید وسایل تزئینی و ظروف استفاده می شود.
به دلیل اینکه این محصول از سطح صاف و صیقیلی برخوردار می باشد زیبایی خاصی به آن بخشیده است. از این جهت می توان آن را برای ساخت یک جاشمعی ظریف تا یک مجسمه قدی بزرگ به کار برد.
مزایای چوب مایع
مصالح خام چوب مایع دارای قیمت پایین و بهای تمای شده کم برای فرآوری می باشد.
انرژی که برای سوراخ کردن آن به کار می رود کمتر از انرژی ایجاد کردن حفره روی MDF می باشد.
به دلیل شکل پذیر نبودن چوب اگر روکش چوب را با هسته ی پلاستیکی به کار ببریم، به دلیل اینکه ضریب انبساط چوب و پلاستیک با هم تفاوت زیادی دارد مشکل ایجاد می شود. بدین شکل دردمای بالا در سطح رویی ترک و پوسته ایجاد می شود و موجب جدا شدن می شود. اما امکان ترکیب روکش چوب با هسته ی چوب مایع وجود دارد چون ضریب انبساط های نزدیکی دارند.
حفظ و نگهداری
چوب مایع در برابر حمله حشرات مثل موریانه آسیب نمی بیند.
همینطور در مقابل دما و رطوبت با دوام می باشد و خط و خش روی آن نمی افتد.
بهتر است با یک پارچه نم دار این محصول راتمیز کنید.
بطور کلی وسایل دکوراتیوی که در ساختشان از این ماده استفاده شده، به دلیل مزیت هایی که دارد نکات خیلی خاصی برای نگهداری ندارند.