دوربین مداربسته :
دوربین مدار بسته این سیستم، تصاویر دوربین ها از طریق یک مدار بسته (Closed Circuit) به دستگاه ضبط (DVR/NVR) یا نمایشگر تصاویر (Monitor) فرستاده می شود. در اصل به غیر از دستگاه مرکزی ضبط یا نمایش، هیچ دستگاه و یا فرد دیگری توانایی مشاهده و استفاده یا ضبط تصاویر را نخواهد داشت و به همین جهت یک مدار بسته بین دوربین و نمایشگر تشکیل می شود. تفاوت این سیستم با سیستم انتقال تصاویر تلویزیونی در بسته بودن مدار آن است، در صورتی که تصاویر تلویزیونی برای تمامی گیرنده های استاندارد قابل دریافت می باشد .
ساختار اصلی دوربین مداربسته :
بدنه دوربین:قاب اصلی و قاب پوششی دوربین نسبت به فضای مورد استفاده آن انتخاب می شود.
بخشهای الکترونیکی دوربین:سنسور، بورد اصلی، کانکتور و بورد تغذیه
لنز دوربین: لنز زوم دوربین مداربسته این قابلیت را فراهم ساخته که امکان تغییر فاصله را بوجود آورد. زاویه دید دوربین را از راه دور فراهم می سازد .همچنین این لنز ها معمولاً دارای فوکوس خودکار می باشند .
وظیفه لنز: اندازه چیپ تصویر دوربینها محدود و کوچک می باشد . این موضوع باعث می شود تصویر ایجاد شده بر روی چیپ تصویر محدود باشد. برای حل این مشکل باید از لنز برای متمرکز کردن نور بر روی چیپ تصویر استفاده شود. لنز دوربینهای مداربسته اصولا از یک یا چند عدسی تشکیل شده که با توجه به فاصله کانونی، قسمت مشخصی از تصویر رو به رو را بر روی چیپ تصویر ایجاد میکنند. هر چه میزان فاصله کانونی لنز بیشتر باشد تصویر را کمتر متمرکز کرده و زاویه دید دوربین نیز کمتر خواهد بود. از طرفی در دو دوربین با فاصله کانونی ثابت دوربینی که چیپ تصویر بزرگتری داشته باشد تصویر را با زاویه بیشتری نشان میدهد.
از لحاظ ظاهر و نوع کاربرد:
۱.دوربین دام :
اصطلاح به معنی گنبد می باشد. همانطور که از معنای آن واضح است واژه دام به شکل بدنه این نوع از دوربینهای مداربسته می باشد . این نوع دوربین بیشتر برای نصب بر زیر سقف طراحی شده و به کار گرفنه می شود .
۲.دوربین باکس:
این نوع از دوربین های مداربسته اصطلاح به معنی جعبه می باشد .باکس این نوع دوربینها با بدنه معمولاً مستطیلی شکل و پلاستیکی می باشد که لنز این نوع دوربین به صورت جداگانه نصب می شود.
۳.دوربین مداربسته بولت:
اصطلاح به معنی گلوله می باشد. دوربینهای بولت دوربینهایی با بدنه استوانهای شکل و به طور معمول فلزی هستند.
۴.دوربین اسپید دام :
دوربینهای گردان که نامهای متفاوتی دارند بعضی از این نامها عبارتند از :Fast dome,Speed dome,P T Z. که فرد میتواند با قابلیت این دوربین های اسپید دام سیستم های مدار بسته، دوربین را به هر جهتی که می خواهد بچرخاند.
۵. دوربین اسپید دام :
دوربینهای گردان که نامهای متفاوتی دارند بعضی از این نامها عبارتند از :Fast dome,Speed dome,P T Z. که فرد میتواند با قابلیت این دوربین های Speed dome سیستم های مدار بسته، دوربین را به هر جهتی که می خواهد بچرخاند.
۶. دوربین مینیاتوری :
دوربین های مینیاتوری یا mini camera همانگونه که از نامشان معلوم است دوربین های کوچکی می باشند که به عنوان دوربین های مخفی بیشتر مورد استفاده می گیرند.
۷. دوربین مداربسته حرارتی:
دوربینهای حرارتی یا گرمایی نوعی از دوربین مداربسته هستند که تصاویر خود را با توجه به شکل حرارتی محیط میسازند به جای استفاده از نور .
تفاوت دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه:
۱.کیفیت تصویر: دوربینهای تحت شبکه از لحاظ رزولوشن تصویر سطح بالاتری نسبت به دوربینهای آنالوگ دارند.
۲.پردازش تصویر: قابلیتهای اصلی پردازش تصویر (تشخیص صورت، پلاک خودرو و …) تنها در دوربینهای تحت شبکه قابل دسترس می باشد .هر چند که دوربینهای آنالوگ قابلیتهای اولیهای در این زمینه دارند .
۳.انعطافپذیری و امکان گسترش: این دوربینها انعطافپذیری و امکان گسترش بسیار بالاتری دارند.با توجه به استفاده دوربینهای تحت شبکه می باشند .
۴.هزینه: از لحاظ قیمت، هزینه دوربینهای آنالوگ پایینتر از دوربینهای تحت شبکه می باشد .
۵.سادگی در نصب و نگهداری: دوربینهای آنالوگ از لحاظ ساختار پیچیدگی فنی کمتری دارند. نصب و نگهداری آنها نیز بسیار سادهتر می باشد .