آجر نما :
آجر نما یکی از انواع آجر می باشند که برای زیبایی نمای های داخل و خارج از خانه منظور می گردد که به اصطلاح در نازک کاری بناها استفاده می شوند. در زمانهای قدیم آجر را در ساختمان برای محکم کاری و نازک کاری بنا بصورت همزمان استفاده می کردند که میتوان گفت یکی از سبک های بزرگ معماری جهان بشمار می رود.
امروزه اجرای چنبن سبکی در صنعت ساختمان امکان پذیر نمی باشد چرا که ساختار ساختمان سازی در حال حاضر با گذشته تفاوت کرده است ولی همچنان می توان گفت که نماکاری آجری یکی از بهترین راح حل ها در زمینه ی زیبا سازی بناهای مدرن، سنتی و ..می باشد.
مزایا استفاده از آجر نما:
امروزه میزان استفاده از آجرنماهای نسوز بالا رفته است به این علت که آجرنماها دارای تنوع رنگ و گستردگی زیاد این نوع مصالح در بین مردم می باشد.
تولید راحت و دسترسی آسان به مواد اولیه این نوع مصالح میزان سفارشات به نسبت بالا می رود .
قیمت پایین آن نسبت به مصالح دیگر و بالا رفتن تورم در کشوراستفاده مردم از این محصول برای ساخت خانه و نما ساختمان شان استفاده مینمایند.
آجرهای نما در مقابل اشعههای خورشیدی مقاوم بوده و تحت هیچ گونه شرایطی رنگ آنها برنمی گردد و زیبایی و جلوه ساختمان را از دست نمیدهد.
این نوع آجر در برابر آتش سوزیهای بسیار زیاد و همچین ضربات محکم کاملا مقاوم بوده و از استحکام بالایی برخوردار میباشد.
پایداری رنگ طبیعی این نوع از آجرهای نماها در برابر عوامل طبیعی بسبار زیاد بوده است.
معایب استفاده از آجر نما:
۱.استفاده از آجرنماها جرم بالای آن نسبت به دیگر نماکاریها میباشد. استفاده زیاد از آجر در نما در بالا رفتن وزن سازه تاثیر زیادی دارد به همین دلیل در نمای ساختمانهای بلند و مرتفع بسیار کم استفاده می شوند .
۲.این نوع نما به دلیل بارش باران و تابش نور آفتاب، در سطح نماشوره ها و لکه هایی ایجاد میشود که از بین بردن آنها کار بسیار دشواری میباشد.
۳.بعد از مدتی حفرههای ریز و آلودگیها در حفرهها جمع شده و باعث خوردگی و سیاهی یا تیره گی نمای ساختمان شده و تیره گی در نمای ساختمان هم به دلیل وجود سولفور آهن بوده که موجب تیرگی رنگ و سیاهی آجرها میگردد.
انواع آجر نما:
آجر نما شامل انواع مختلفی می یاشند که عبارتند از : آجرنما شیل، ده سوراخ (ماشینی)، قزاقی، ختایی، رستیک، لعابی و.. می باشد .که البته امروزه در ساختمان های مدرن و همچنین طراحی های سنتی به علت مقاوت، استحکام و همچنین زیبایی آجرهای نسوز بیشترین جذب مشتری و مصرف را دارا هستند.
۱. آجرنما شاموتی :
این نوع از آجرنما ها نوعی از انواع آجرهای با دوام و مقاوم هستند که در نمای ساختمان به منظور زیبایی و ایجاد یک نمای متفاوت به کار می رود. انواع آجرنما شاموتی در رنگ ها، ابعاد و اندازه های مختلف تولید و عرضه می شوند. این آجرنما در رنگ های زرد، زرد متمایل به نارنجی، قهوه ای روشن، قهوه ای اخرایی، قهوه ای تیره، نارنجی تیره و زرد که در بازار موجود می باشند.
آجرنما شاموتی به صورت مستطیل شکل و مربع شکل در کارخانه ها تولید می شود. مطابق با نوع نما و طرح ساختمانی، از این آجرها برای زیبا سازی فضا استفاده می شود. همچنین، آجر شاموتی را می توانید به صورت نصب در زاویه ها به کار گیرید. آجر نما شاموتی جزو آجرهای نسوز محسوب می شود.
۲. آجر نما پلاک :
آجر پلاک یکی دیگر از انواع آجرنماها است که مقاومت بسیار خوبی در برابر تغییرات شرایط محیطی داشته و به عنوان نمای بیرون ساختمان به کار می رود. آجر پلاک از خاک رس و افزودنی های دیگر تهیه می شود و در رنگ های مختلف نظیر زرد، نارنجی و قهوه ای در بازار وجود دارد. از آجر پلاک می توانید برای نمای ساختمان های مسکونی، ویلاها و مجتمع های اداری و تجاری استفاده کنید. آجرپلاک نیز در دسته آجرهای نسوز قرار دارد، بنابراین در برابر حریق و آتش سوزی مقاوم است.
در بازار با نام آجرنما قزاقی نیز روبرو شده باشید؛ آجر نما قزاقی نیز نوعی از آجر پلاک است که برای نمای بیرونی ساختمان به کار می رود و معمولاً دارای رنگ روشن می باشد. ابعاد آجر قزاقی شامل ضخامت، طول و عرض آجر پلاک و همچنین بافت آجر نمای قزاقی متفاوت است. با توجه به طرح و نمای بیرونی ساختمان از یک یا چند نوع از انواع آجر پلاک برای ظرافت کار در نمای بیرونی استفاده می شود. آجرنما پلاک دارای کمترین شوره زدگی در برابر تغییرات شرایط محیط است.
۳. آجر نما حصیری :
آجرنمای حصیری یکی از انواع آجر چینی می باشد. این آجرها مانند سایر انواع آجرنما از خاک رس و افزودنی ها تشکیل می شود؛ با این تفاوت که سطح آجر دارای بافت های شبیه به بافت حصیری می باشد. آجر نما حصیری از نظر رنگ و طرح بسیار زیبا بوده و نمای متفاوت در ساختمان به وجود می آورد.
برخی از انواع آجرنمای حصیری را به صورت لعابی تولید می کنند به دلیل این که بتواند نمای ظاهری آن را زیباتر کرده و مقاومت آن را در برابر خورشید و تاثیرات مواد محیطی افزایش دهد. آجرنما حصیری لعابدار، مقاومت و زیبایی فوق العاده ای برای نمای ساختمان ایجاد می کند.
۴. آجر نما رستیک :
آجرنما رستیک نوع دیگری از آجرهایی است که در نمای ساختمانی در بخش بیرونی و همچنین در برخی از قسمت های داخلی برای زیباتر کردن نمای دیوار ها مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع از آجر رستیک در دسته آجر نسوز قرار میگیرد که برای نمای ساختمان ها در قسمت دیوار به کار می رود. ابعاد و اندازه های آجرنما رستیک به صورت آجرهای معمولی است اما از نظر ظاهری دارای ناهمواری هایی می باشد که نمای ساختمان را زیباتر جلوه دهد.
۵. آجر نما کرکره ای :
یکی دیگر از انواع محبوبترین آجرها که برای نمای بیرونی ساختمان مناسب هستند، آجرنما کرکره ای نسوز است. این آجرها در هر شرایطی دما و مقاومت خود را حفظ می کنند و معمولاً به رنگ های تیره یا قهوه ای مایل به قرمز تولید میشوند. این آجرها از خاک نسوز تولید شده اند و قابلیت تحمل حرارت تا دمای بالاتر از ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد را دارند.
طراحی نمای بیرونی ساختمان با آجر کرکره ای موجب دوام و استحکام بیشتر نمای خارجی شده و همچنین مقاومت بنا را در برابر ایجاد شوره روی سطح آجر تامین می کند. همانند سایر انواع آجرنما، آجرنما کرکره ای نیز در دسته آجرهای نسوز قرار دارد.
مراحل پخت آجر :
۱ ـ خاك رس ۲ ـ بعمل آوردن خاك ۳ ـ ساختن گل از خاگ ۴ ـ قالب گیری (خشت زنی)
مراحل پختن آجر :
آجر پزی یعنی گرفتن آب شیمیایی از خاك رس به گونه ای که هیدرو سیلیكات آلومینیم به سیلیكات آلومینیم تبدیل شده و در نتیجه خشت دارای استقامت شده و قابلیت این را دارد که نیروی فشاری که تا حدود ۱۰۰ كیلوگرم بر سانتیمتر مربع را تحمل نماید این عمل به وسیله حرارتی حدود ۹۰۰ درجه سانتیگراد انجام میشود بدین طریق كه تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد آب فیزیكی خشت خشك شده تا این درجه آب شیمیایی خاك رس متصاعد گردیده و تا ۹۰۰ درجه ذرات خاك رس شروع به خمیری شدن نموده و به همین طریق دانه های ماسه و شن درون خشت را به هم می چسباند و آجر بدست می آید.
انواع کوره های آجر پزی :
كوره های آجرپزی به سه دسته تقسیم می شوند :
ـ كوره آجرپزی با آجر ثابت و حرارت ثابت
ـ كوره آجرپزی با آجر ثابت و حرارت رونده
ـ كوره آجرپزی با آجررونده و حرارت ثابت