چاله یا چاهک آسانسور؟
چاله آسانسور با چاهک متفاوت است، اما اجرا کاران گاهی به اشتباه از این لفظ استفاده میکنند. در این مقاله سعی در بررسی چاله و چاهک آسانسور در ساختمانها داریم. چاله آسانسور فضای کلی آسانسور بین طبقات که کابین در میان آن حرکت میکند گفته میشود. این فضای عمودی از پی تا سقف که موتور خانه در آن جا قرار دارد است. چاله مکانی است که تجهیزات آسانسور از قبیل ریلهای حرکتی و وزنه تعادل و کابین در آن قرار میگیرند.
در میان محفظه چاهک آسانسور فاصله قائم بین کف پایین ترین نقطه توقف تا زیر چاه آسانسور، چاهک (Pit) گفته میشود. این فاصله بسته به نوع و سرعت حرکت آسانسور تعبیه میشود. ارتفاع فضای زیرین چاه آسانسور را با P نشان میدهند. این فضای خالی به منظور جان پناه برای سرویس کار در هنگام تعمیر است. همچنین تعدای از تجهیزات در این قسمت قرار میگیرد از جمله ضربهگیر، بافر آسانسور و…
فضای چاهک به طور دقیق در پی ساختمان قرار میگیرد.
ارتفاع و ابعاد استاندارد چاهک
ارتفاعی که برای چاهک حفر میشود به سرعت آسانسور و ظرفیت آن رابطه مستقیم دارد. به طور معمول ارتفاع چاهک ۱۶۰ سانتیمتر در نظر گرفته میشود. پس با احتساب بتن ریزی و آرماتور بندی کف چاهک ارتفاع حفر شده باید ۲۰۰ سانتیمتر باشد. اما اگر عمق چاهک بیشتر بود باید دربی جدا برای این قسمت تعبیه شود. در آسانسورهای هیدرولیک که قطعات اضافیتری دارد ارتفاع چاهک افزایش مییابد. همچنین این فضا باید عایق رطوبتی داشته باشد تا از نفوذ رطوبت جلوگیری شود. نصب یک نردبان در چاهکهای مرتفعتر الزامی است.
ابعاد چاهک از هر طرف باید ۱۰ سانتیمتر بیشتر از کابین باشد.
نکات کلیدی چاهک آسانسور
اثرات ناشی از ضربات وارده هنگام توقف و حرکت در کف چاهک باید تخمین زده شود. زیر ریلها و وزنه تعادل پلیت کار گذاشته شود.
زیر ضربهگیر و بافر وزنه تعادل باید صفحه فلزی یا بتونی کار گذاشته شود.
روشنایی چاهک با کار گذاری لامپ و پریز برق تامین شود.
نیروی دینامیکی وارد شده به سقف بتونی چاهك آسانسور به شرح زیر میباشد.
آسانسور ۴ نفره تقریبا ۳۰۰۰ كیلوگرم
آسانسور ۶ نفره تقریبا ۳۲۰۰ كیلوگرم
آسانسور ۸ نفره تقریبا ۳۸۵۰ كیلوگرم
آسانسور ۱۵ نفره تقریبا ۶۲۰۰ كیلوگرم