ترموود
ترموود یا چوب حرارت دیده، یک فرایند برای خشک کردن چوب و با حرارت دادن به چوب رطوبت موجود در چوب طی ۴۸ تا ۱۴۸ ساعت ( بسته به نوع چوب ) از بین می رود. رنگ چوب از رنگ روشن به رنگ قهوه ای می رسد این عامل سبب دوام و ماندگاری طولانی چوب می شود. بعد ازاین فرایند ترموود بیشتر در نما بکار می رود ولی در سازه مقاومتی ندارند .
ترمو چوب یا ترمووود فرآیند خشک کردن چوب با حرارت ۳۲۰ درجه سانتی گراد رطوبت موجود در چوب از بین می رود. مغز چوب در این فرآیند به دمایی بین ۱۸۵ تا ۲۱۲ درجه سانتی گراد رسیده و بسته به نوع گونه چوب، ضخامت و رطوبت اولیه آن معمولا بین ۴۸ تا ۱۴۴ ساعت به طول می انجامید.
فرآیند تولید :
به دلیل دمای بالایی که به ترموود وارد می گردد، زنجیره های سلولزی شکسته شده، اسیدها تجزیه شده، از هر گونه جانور میکروسکوپی و حشرات پاک شده و محیط رشد برای هر گونه قارچ یا کپک از بین می رود. بخش عمده ضمغ چوب از آن خارج می شود و آن قسمتی که باقی می ماند به شکل بلور در آمده و بی ضرر می گردد. با استفاده از این روش عمده نکات منفی استفاده از چوب تقریبا از بین می روند.
۱-افزایش دما و خشک کردن در دمای بالا:
با استفاده از حرارت و بخار، دمای کوره به سرعت افزایش مییابد تا به سطح ۱۰۰ درجه سانتی گراد برسد. پس از آن حرارت به طور متوازن فزونی مییابد تا به میزان ۱۳۰ درجه سانتی گراد برسد. در طی این مدت خشک شدن در دمای بالا رخ می دهد و رطوبت موجود در چوب تقریباً به حد صفر تنزل می یابد .
۲-ترموود :
وقتی خشک شدن در دمای بالا اتفاق افتاد حرارت داخل کوره به میزان معینی افزایش می یابد. وقتی که دما به سطح هدف رسید بسته به کاربرد و مصرف نهایی به مدت معینی ثابت نگه داشته میشود
۳-خنک کردن و تنظیم رطوبت:
مرحله نهایی کاستن حرارت با استفاده از سیستم های اسپری آب می باشد. هنگامی که دما به میزان معینی رسید، رطوبت دهی مجدد اتفاق می افتد تا میزان رطوبت چوب را به سطح قابل استفاده یعنی ۷-۴% برساند.
فرآیند ترموود یکی از آخرین تکنولوژی های تیمار چوب، برای مقاوم سازی آن در برابر عوامل محیطی و استفاده بهینه در فضای بیرونی و داخلی ساختمان می باشد.
در این روش طی سه مرحله با اعمال دمای بسیار بالا به چوب، همراه با بخار آب و گردش هوا، مواد استخراجی آن خارج می شود، باکتریها از بافت چوب حذف شده، رطوبت آن کاهش می یابد و چوب در برابر انواع عوامل محیطی بسیار مقاوم می گردد.
کاربرد های ترموود:
۱ – استفاده از درب های ترموود
۲- استفاده ازپنجره های ترموود
۳- نرده ها
۴- دیوارها
-روکش ها
۶-زمین های بازی
۷-عرشه های چوبی
۸-نمای ساختمان ها با ترموود