عایق حرارتی
راه مناسب گرمایشی، تهویه،سیستمهای خنک کننده و سایر مصارف صنعتی نیازمند شناخت عایق و گرمایی و رفتار گرمایی ساختمان می باشند.که در صورت انتخاب و نصب مناسب، جریان انرژی گرمایی به داخل یا خارج از ساختمان را کند می کنند.لذا شناخت و آشنایی با انواع جدید عایق های حرارتی که اخیرا متداول شده نه تنها راهکارهایی نوین در جهت صرفه جویی در مصرف سوخت را ارایه می نماید، بلکه با بررسی مشخصات زیست محیطی آنها،توجه به این فاکتور مهم نه تنها در خود عایقها بلکه در سیستم عایقکاری ساختمان نیز امری مهم تلقی می شود
هدف عمده از ایجاد عایق، کاهش انتقال حرارت از یک منبع داغ به محیط یا از محیط به یک فرایند سرد می باشد. از این رو یک ویژگی مهم عایق حرارتی، پایین بودن رسانایی حرارتی آن است. ملاحظات دیگری برای تعیین عایق حرارتی لازم برای هر کاربرد خاص در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال شرایط خارجی که امکان دارد عایق دستخوش آنها شود حائز اهمیت است.
مزایا عایق حرارتی :
۱- از ساختار ساختمان محافظت می کند.
۲- پل حرارتی کاهش می یابد، میعان و اتلاف حرارتی نیز به حداقل می رسد.
۳- ضریب انتقال حرارت ثابت نگه داشته می شود و عملکرد حرارتی عایق کاری بهبود می یابد.
۴- نقطه شبنم به خارج از دیوار منتقل می شود.
۵- هوابندی ساختمان بهبود می یابد و اتلاف حرارتی کاهش می یابد.
۶- نصب آن آسان است و این باعث سرعت بخشیدن به عایق کاری ساختمان می شود.
۷- از آنجا که پوشش عایق به راحتی قابل مشاهده است، سبب سهولت کنترل کیفیت عایق حرارتی می شود.
معایب عایق حرارتی :
۲- عایق حرارتی نیاز به طراحی دقیق دارد و در زمان نصب باید به خوبی از آن مراقبت شود.
۳- استفاده از این روش در ساختمان های نو ساز در مقایسه با روش های قدیمی هزینه بیشتری دارد.
۴- در عایق حرارتی طرح های کوچک، به همان اندازه نیاز به پشتیبانی فنی است که در پروژهای بزرگتر نیاز است، بنابراین استفاده از این روش در عایق کاری های حرارتی کوچک مقرون به صرفه نیست.
۵- عایق حرارتی از خارج ساختمان در مکان هایی که زیرکار استحکام لازم را ندارد و قابل تعمیر نمی باشد، مناسب نیست.
۶- این روش عایق حرارتی در ساختمان های تاریخی مهم مناسب نمی باشد.
۱-عایق سیلیکات :
این نوع عایق ترکیبی است از مواد معدنی و الیاف سرامیکی همراه با ذرات سیلیکات و اکسید فلزات کلسیم, منیزیم و یا آلومینیوم که در دمای بالا با هم ترکیب می شوند. این نوع عایق به شکل پتوئی و یا به شکل آجری یکپارچه ساخته می شود. عایق های سیلیکاتی در مقابل شوک های حرارتی مقاوم بوده و دماهای بسیار بالا را تحمل می کنند و غیر قابل اشتعال هستند. در صورت مجاورت با رطوبت، آن را جذب می کنند، لذا باید در برابر آن محافظت شوند.
۲. الیاف آزبستی :
این الیاف از جدا کردن سیلیکات های معدنی طبیعی که دارای ساختار بلوری به شکل رشته های باریک هستند به دست می آید. ضریب هدایت حرارتی آن نسبت به عایق های دیگر خیلی بالاتر بوده و بدین جهت عایق خوبی نمی باشد، اما علت اصلی استفاده از آن خاصیت ضد حریق آن است.
۳- عایق EPS یا یونولیت انبساطی :
این ماده ترکیبی از اتیلن, پروپیلن و داین است عایق مناسب جهت استفاده در مناطق سردسیر است و حتی در دماهای زیر ۳۰ درجه سانتی گراد نیز کارایی دارد. این عایق در برابر ازن و مواد شیمیایی آلی و غیرآلی بسیار مقاوم است. ضعف آن مقاومت کم در برابر مایعات نفتی است.
۴-فوم PVC :
فوم PVC سخت گزینه مناسبی برای ساختمان ها می باشد زیرا بخار و رطوبت در آن بسیارکم نفوذ می کند. به علت بالا بودن مقاومت برشی فوم PVC، سطح آن برای برای پوشاندن با و مناسب است. مزیت عمده فوم ها عملکرد بهتر آنها در برابر آتش نسبت به سایر فوم های پلیمری است.
۵-عایق سلولزی:
الیافی متشکل از کاغذ, مواد خام تخته کاغذی یا چوب همراه با چسباننده ها, کند سوز کننده ها و سایر افزودنی ها یا بدون آنها است. به علت مقاومت بالای عایق های سلولزی در برابر آتش سوزی استفاده از آنها در ایالات متحده افزایش پیدا کرده است. علت دیگر افزایش مصرف عایق سلولزی، امکان بالای بازیافت آن نسبت به عایق های دیگر است.
۶. پشم سنگ :
۷. پشم شیشه :